Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lodewijk van Deysselstraat

14 november 2020, 21.00 uur

Vandaag zijn we in de Lodewijk van Deysselstraat in stadsdeel Nieuw-West. De buurt staat bekend als een van de slechtste wijken van de stad, maar zien de bewoners dat ook zo? We beginnen bij kunstenaar Roel die actief is om de Van Deysselbuurt beter bewoonbaar te maken. Roel heeft van een parkeerplaats vol afval en overlast een boomgaard gemaakt, waar hij zelf ook overnacht. De buurtbewoners koken er regelmatig en er worden workshops tuinieren gehouden. 

Daarna gaan we langs bij Wil. Wil is een echte Amsterdammer met een pittig levensverhaal. Ze woont al 51 jaar in de Van Deysselbuurt maar nu wordt haar woning binnenkort gesloopt. In al die jaren heeft ze de bewoners zien veranderen, waardoor het buurtcontact is verminderd. Samen met ons gaat Wil daarom langs bij Ilhame. 

Ilhame heeft haar eigen zaak in de van Deysselstraat waar ze Marokkaanse jurken en sjaals verkoopt. Ze is begonnen in een ‘eendagszaak’ verderop en vertelt ons over hoe dit haar geholpen heeft haar eigen zaak te beginnen. Ilhame laat Wil een prachtige Marokkaanse jurk passen. Zo komen de oude en de nieuwe garde een stukje dichter bij elkaar.