Start van hoofdcontent
nl

J. de Koostraat

23 april 2024, 18.00 uur

Op de hoek van de J. de Koostraat zien we Lee al dansen. In zijn witte gewaad, dansend op straat, maar wie is die opvallende Osdorper nou eigenlijk? Geboren in Zuid-Korea, opgegroeid in Purmerend en nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Osdorp: “Dansen op straat is mijn dagelijkse oplossing om mijn hoofd leeg te maken.” Waar Lee als kind werd aangestaard omdat hij anders zou zijn, weet hij dat verdrietige gevoel nu om te zetten in geluk: door de mensen een positieve reden te geven om naar hem te kijken!  

Al dansend lopen we verder de J. de Koostraat in, waar we op bezoek gaan bij ras-Amsterdammer Gerda. De muziek gaat door, want Gerda zingt al jaren in het Zwanenkoor! “Ik heb er een geweldige tijd en je komt overal!” En we willen natuurlijk van Gerda weten hoe het is om al 31 jaar in Osdorp te wonen, als een van de laatste echte Amsterdammers. De straat is erg veranderd door de jaren heen, vooral vanwege de ‘pandjesmannetjes’ die alle huizen opkopen, maar ze heeft het er nog altijd fijn.  

 Ook Mark, ofwel Hessel du Mark, is een muzikale Osdorper: als rapper bezingt Mark zijn fijne jeugd die hij hier heeft doorgebracht: “Geboren in OSD, het was een animé (...) heel mijn jeugd was een droom.” Mark is zich altijd bewust geweest van hoe goed hij het in Osdorp had. En een van zijn grote inspiraties in Osdorp? Dat is Lee! “Ik voel Lee écht, op een dieper level.”