Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minder arrestaties en ambulanceritten op 'gemoedelijke' Koninginnedag

1 mei 2013, 01.44 uur · Aangepast 1 mei 2013, 16.13 uur · Foto: Peter van Abbe

Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente dinsdagavond rond half elf.

De NS meldde eerder op de dag al dat circa 239.000 mensen met de trein naar de hoofdstad zijn vervoerd. Rond 22.00 uur hadden ongeveer weer 160.000 mensen de stad verlaten.

Het feest in Amsterdam verliep nagenoeg vlekkeloos. In totaal werden 84 mensen aangehouden. Dat waren er minder dan vorig jaar toen de politie 145 arrestaties verrichtte. Ook hoefde de ambulance minder vaak uit te rijden dan vorig jaar: 147 keer tegen 217. Ook zouden de EHBO-posten het minder druk hebben gehad.

Burgemeester Van der Laan toonde zich aan einde van de dag tevreden. 'Het was een leuk en gemoedelijk feest en zeker ook voor het koningspaar een onvergetelijk feest.' Van der Laan bedankte niet alleen de bezoekers omdat zij er 'een groot feest van maakten', hij sprak ook zijn waardering uit voor de politie, brandweer en andere hulpverleners. Zeker ook omdat het binnen een paar maanden geregeld moest zijn. 'Dat was grote klasse', zei hij.

Rode Kruis helpt honderden feestvierders
Het Rode Kruis heeft dinsdag tot dusver 350 mensen geholpen bij in totaal 16 hulpposten in de stad. Dat is relatief weinig, zegt een woordvoerder. Op een normale Koninginnedag worden 500 mensen behandeld, aldus de zegsman. Mensen meldden zich met schrammen, builen of problemen door alcohol. Ook zijn mensen in glas getrapt.

Ook bij de EHBO-post op het Beursplein was het rustig. De post werd dinsdagmiddag alweer opgeruimd. Niet meer dan een handjevol mensen klopte bij de post aan voor hulp. 'Je weet vooraf niet wat je moet verwachten. Je houdt rekening met het ergste', aldus een aanwezige woordvoerster.