Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB: 'Heel 2014 aangepaste metrodienstregeling'

26 oktober 2013, 14.09 uur · Aangepast 29 oktober 2013, 10.36 uur · Foto: Huey-dean van Eerde

Het GVB wil ook heel 2014 gaan rijden volgens de huidige, aangepaste metrodienstregeling. Het vervoersbedrijf heeft daartoe een verzoek ingediend bij Stadsregio Amsterdam.

Sinds 27 mei geldt er een aangepaste dienstregeling op het metronet. In verband met de renovatie van de metrotunnel tussen Centraal Station en het Amstelstation, rijdt alleen metro 54 de normale route. Ook is tot eind oktober de tunnelbuis van zondag tot donderdag 's avonds gesloten. Het GVB zet bussen in.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de tunnelbuis eind oktober klaar en dan kunnen de metro's, op enkele avonden waarop een beveiligingssysteem getest wordt na, weer de reguliere dienstregeling gaan rijden.

Het GVB wil echter de aanpassingen aan het metronet aanhouden, omdat verwacht wordt dat 2014 een 'rommeljaar' wordt. Als het aan het vervoersbedrijf ligt, zal ook volgend jaar alleen metro 54 gebruik maken van de tunnelbuis. De lijn zal vanaf begin november wel weer 's avonds gaan rijden. 

Volgend jaar worden namelijk oude metrotoestellen, de zogenoemde 'zilvermeeuwen', vervangen, moeten verouderde toestellen aangepast worden aan een nieuw verkeersleidingssysteem en zal de elektra op de metrolijnen aangepast worden aan de nieuwe M5-metro's, die meer elektriciteit verbruiken dan de oude toestellen.

Het GVB heeft bij de stadsregio een verzoek ingediend om ook heel 2014 volgens dezelfde aangepaste dienstregeling te rijden als nu het geval is. Daarnaast wil het vervoersbedrijf de aangepaste dienstregeling ook tot eind dit jaar aanhouden, om onduidelijkheden voor reizigers te voorkomen.

Komende week zal Stadsregio Amsterdam in gesprek gaan met het GVB over de voorgestelde aanpassingen.