Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Treffen tussen Ajax en Cambuur voortaan risicowedstrijd

20 mei 2014, 19.47 uur · Aangepast 26 mei 2014, 16.16 uur · Foto: Twitter / @polSingelbuurt

Elk sportief treffen tussen Ajax en SC Cambuur wordt voortaan aangemerkt als risicowedstrijd. Er zullen meer politieagenten op de been zijn rond de voetbalwedstrijden en supporters mogen alleen nog met een zogenoemde verplichte buscombi naar het stadion.

Dat is een van de maatregelen die burgemeester Eberhard van der Laan en de politie in de hoofdstad willen treffen naar aanleiding van ongeregeldheden begin maart rond de wedstrijd Ajax-Cambuur.

Het liep op zondag 9 maart behoorlijk uit de hand in Amsterdam. In het centrum en rond de Arena gingen Ajax-fans en supporters van de club uit Leeuwarden met elkaar en de politie op de vuist. Bij het stadion liepen de spanningen zo hoog op dat enkele ME'ers zich genoodzaakt zagen hun dienstwapen te trekken. Er werd niet geschoten. 

De politie kon een aantal keer maar ternauwernood een daadwerkelijke confrontatie tussen de groepen voorkomen. In de voorbereiding op de wedstrijd werd al besloten de politie-inzet te verhogen, maar uit de evaluatie blijkt dat dat niet voldoende was.

Zo was bij de politie in Amsterdam niet bekend dat de harde kern uit Leeuwarden in de trein al vernielingen had aangericht. Daarnaast is niet altijd direct opgetreden tegen provocerende spreekkoren en bleek het scheiden van supporters met en zonder kaartjes bij de Arena onmogelijk, concludeert Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.