Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan beraadt zich op hoger beroep

3 juli 2014, 18.56 uur · Aangepast 7 juli 2014, 00.08 uur

Burgemeester Van der Laan wil bekijken of hij de voorwaarden aan een vergunning van de Sinterklaasintocht dit jaar kan aanpassen. Ook overweegt hij bij de Raad van State op een aantal punten hoger beroep tegen het vonnis van vanochtend in te stellen.

Van der Laan zegt dat hij het vonnis van de rechtbank zal uitvoeren en de vergunning binnen zes weken zal herzien. Tegelijkertijd beraadt hij zich op een hoger beroep.

De burgemeester stipt aan dat hij al langer met de discussie bezig is en dat de rechtsgang niet per se bevorderend is voor die discussie. 'Ik heb al een paar jaar proberen te bemiddelen in het debat over Sinterklaas. De inzet van mij en de gemeenteraad is dat Sinterklaas een feest voor iedereen moet blijven.'

De burgemeester zegt dat hij ook rekening wil houden met Amsterdammers voor wie Zwarte Piet een belangrijk onderdeel is voor de traditie. 'In 2013 hebben we al zeven maatregelen genomen. Onder meer was Zwarte Piet minder zwart en minder knecht, werd Sinterklaas niet door een piet begeleid, hadden pieten niet uitsluitend kroeshaar, en droegen ze geen oorringen.'

De rechtbank oordeelde donderdagochtend dat de burgemeester de vergunning voor de Sinterklaas-intocht van vorig jaar opnieuw moet bekijken. Van der Laan moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de intocht.