Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ambulanceteam Menno K. stapelde fout op fout

15 augustus 2014, 19.05 uur · Aangepast 25 augustus 2014, 17.56 uur

EHBO Team Nederland, de stichting van ambulancechauffeur Menno K., had vaker de zaken niet voor elkaar.

Afgelopen week vertelden oud-medewerkers tegen AT5 dat K. eerste hulp verleende bij een fataal rally-ongeluk, maar dat hij daar helemaal niet toe bevoegd was. Nu blijkt dat in april dit jaar de stichting bij een festival in Noord ook zijn zaken niet voor elkaar had, zo blijkt uit een rapport van de GGD.

Het team was aanwezig bij festival Henk op de NDSM-werf en had bijvoorbeeld geen bebording of EHBO-vlaggen bij zich. 'Uiteindelijk hebben we dat geïmproviseerd opgelost door EHBO op een houten bord te kalken en dat op te hangen', vertelt een oud collega.

De GGD constateerde meerdere gebreken. 'Er is geen alcohol 70% en van enkele producten is de houdbaarheidsdatum verlopen. Twee voorbeelden hiervan zijn: zwaluwstaartjes en infuusvloeistof', schreef het in een rapport. 'Ook medicatie zelf ontbrak, was over datum of was niet meer steriel ingepakt', vertelt de collega.

Eerder gewaarschuwd
RTV Drenthe meldt dat UMCG Ambulancezorg, gelieerd aan het gelijknamige ziekenhuis in Groningen, het ministerie van Volksgezondheid al meerdere keren heeft gewaarschuwd voor hulpverleners als Menno K.

Menno K. is geen onbekende van UMCG Ambulancezorg. De ondernemer, die actief was vanuit Havelte, heeft in 2010 beloofd dat hij niet meer zou rondrijden in busjes die eruit zien als ambulance. Toch bleef zijn bedrijf daarmee dus doorgaan.

©Damian Monsma