Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Grote fouten bij hulpverlening dodelijk rallyongeluk'

13 augustus 2014, 13.27 uur · Aangepast 15 augustus 2014, 12.54 uur

Er is van alles mis gegaan bij de hulpverlening na het dodelijke rallyongeluk in het Westelijk Havengebied, vorig jaar september. Dat zegt betrokken ambulancepersoneel tegen AT5.

Volgens hen is er die dag met ongekwalificeerde hulpverleners gewerkt. Tegen de eigenaar van de particuliere ambulancedienst die betrokken was bij de hulpverlening, is inmiddels aangifte gedaan omdat hij volgens zijn oud-­collega's onverantwoord zou hebben gehandeld.

Bij de autorally op 1 september vorig jaar reed één van de auto's met hoge snelheid het publiek in. Er raakten meerdere toeschouwers gewond, onder wie een 11-­jarige jongen en een 41­-jarige vrouw. Beiden overleden later aan hun verwondingen.

Onzorgvuldige hulpverlening
Een van de eerste hulpverleners ter plaatse was 'ambulancechauffeur' Menno, die namens een particuliere ambulancedienst werkte. Zijn bedrijf was ingehuurd om de medische hulpverlening tijdens de rally te verzorgen. Twee van zijn oud-­collega's, die tijdens het ongeluk met hem werkten, verwijten hem nu dat hij toen onzorgvuldig handelde.

Zo zou hij de 11­-jarige jongen zonder enige ondersteuning uit een greppel hebben getild. Iets wat volgens het andere ambulancepersoneel nooit had gemogen omdat de jongen zijn nek had gebroken. Daarnaast zou hij, zonder dat hij daarvoor bevoegd was, medische handelingen hebben verricht.

Geen diploma's
Als AT5 onderzoek doet naar de hulpverlening tijdens het rallyongeluk blijkt dat Menno tijdens het incident niet de benodigde diploma's had en deze ook nog steeds niet heeft. Dit bevestigt ook de rechtbank in Lelystad, die eerder uitspraak deed in een ander conflict waarbij Menno betrokken is.

In het vonnis staat dat hij 'niet voorkomt in de registers van de Academie voor Ambulancezorg als gediplomeerd ambulancechauffeur, danwel anderszins. Door hem is bij de mondelinge behandeling ook erkend dat hij geen gecertificeerd ambulancechauffeur is'.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet inmiddels onderzoek naar de meldingen van het ambulancepersoneel. De Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie (KNAF), die de rally organiseerde, laat in een reactie weten het officiële politie­onderzoek af te wachten. Of Menno nog werkzaam is als ambulancemedewerker is niet bekend. Menno zelf wil niet reageren.

Kinderlijk eenvoudig
In een reactie zegt de Academie voor Ambulancezorg
 dat het kinderlijk eenvoudig om een ambulancebedrijf te beginnen, zonder de benodigde diploma's op zak te hebben. Iedereen,die dat zou willen, kan een ambulance kopen en een ambulancedienst beginnen.

taxi1108