Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ernstige zorgen om gebrek aan controle op ambulances op evenementen

13 augustus 2014, 13.24 uur · Aangepast 14 augustus 2014, 12.30 uur

De Academie voor Ambulancezorg is zeer bezorgd om de opkomst van particuliere ambulancediensten die op evenementen ingezet worden. De Academie is de enige opleiding waar je een officieel ambulancediploma kan behalen.

Het is volgens de Academie kinderlijk eenvoudig om een ambulancebedrijf te beginnen, zonder de benodigde diploma's op zak te hebben. Iedereen,die dat zou willen, kan een ambulance kopen en een ambulancedienst beginnen.

'We zien dat er de laatste tijd veel van dit soort bedrijven worden gestart', stelt Ron Brendel, manager van De Academie voor Ambulancezorg,. 'Daar maken we ons zorgen over. Mensen gaan ervan uit dat als er een gele auto met ambulancestrepen voor komt rijden dat daar dan mensen in zitten die hoogwaardige acute zorg kunnen leveren.'

'Geen geld verdienen met acute zorg'
'Maar bij dit soort gevallen blijkt dus dat er helemaal geen garantie is', zegt Brendel in reactie op de onthulling dat er bij de hulpverlening bij het rally-ongeluk grote fouten zijn gemaakt. Brendel is van mening dat er met acute zorg geen geld moet worden verdiend. Hij vindt dat er voor particuliere ambulancediensten geen plek is op de markt.

Volgens Brendel gaan organisatoren van evenementen, die dergelijke particuliere diensten inhuren, er vaak vanuit dat deze bedrijven gebruik maken van gediplomeerd personeel, terwijl hier helemaal geen toezicht op wordt gehouden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert dit soort bedrijven namelijk pas nadat er over geklaagd wordt.

Damian Monsma