Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel emotie bij protest flat Diemen

8 september 2014, 15.28 uur · Aangepast 9 september 2014, 09.40 uur

Een groep van zo'n 25 bewoners van de Beukenhorstflat in Diemen protesteren maandagmorgen tegen het feit dat ze terug moeten naar hun woning.

De groep verblijft momenteel in een Holiday Inn-hotel in Zuidoost, maar moet van woningcorporatie De Key terug naar hun woning in de flat waar donderdag een grote gasexplosie plaatsvond. 

De bewoners zijn het hier echter niet mee eens. Met briefjes op hun kleding vragen ze aandacht voor hun situatie. Overigens gaan ze vandaag wel een kijkje nemen bij de rampflat. 

Explosie
Bij de gasexplosie van donderdag kwamen twee mensen om het leven en raakten 15 personen gewond. Nog 48 woningen in het gebouw zijn naar verwachting tot eind van de week niet bewoonbaar en nog eens ruim 50 zijn langer onbewoonbaar verklaard.

UPDATE: 13.08 uur
Een groep bewoners van het flatgebouw is maandag aan het begin van de middag aangekomen bij de flat. De groep wil niet terugkeren naar hun woning, terwijl De Key zegt dat de huizen veilig zijn.

Bij het naastgelegen woonzorgcentrum Berkenstede ontstond een opstootje toen het gerucht ging dat de directeur van De Key binnen was. Een verslaggever legde het bovenstaande tafereel vast nadat een van de bewoners een duw had gekregen van een medewerker van Cordaan, de beheerder van het woonzorgcentrum. Ook is een fotograaf belaagd, hij is in zijn gezicht geslagen. De fotograaf gaat aangifte doen. Er is inmiddels een tiental agenten aanwezig om de situatie in de gaten te houden. 

Bij de bewoners heerst veel emotie. 'Bewoners zeggen dat ze getraumatiseerd zijn en vinden de informatievoorziening slecht. Een deel van hen heeft de Bijlmerramp meegemaakt', stelt onze verslaggever. 'Ook vertrouwen ze de experts die de controles uitvoeren niet.'

UPDATE 15:05 uur
Bij de flat zijn ook medewerkers van De Key die de mensen weer hun huizen in begeleiden. Volgens de politie is een fotograaf gearresteerd omdat hij aan het 'duwen, trekken en krabben' was. De boel was snel weer gesust, zegt de politiewoordvoerster.