Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen vervangende woning voor bange flatbewoners Diemen

9 september 2014, 21.21 uur · Aangepast 12 september 2014, 01.29 uur

Bewoners van de Beukenhorstflat in Diemen die niet terug naar hun veilig verklaarde woning willen krijgen geen verdere hulp van de gemeente of van woningcorporatie De Key in het vinden van een nieuwe woning.

Vanmiddag sprak burgemeester Koopmanschap met een groep bewoners die niet terugdurven naar hun woningen in de flat in Diemen waar vorige week een zware gasexplosie plaatsvond. De woningen zijn volgens De Key gewoon veilig en dus krijgen de bewoners geen vervangende woonruimte.

De bewoners die wel terug kunnen maar niet durven, moeten begrip opbrengen voor hun buren die echt niet terug naar huis kunnen. Dat zei de burgemeester vandaag. Het zoeken van vervangende woonruimte voor die groep mensen, die momenteel in hotels verblijft, heeft prioriteit. Het gaat om 56 huishoudens.

Protest
Verder keurde de burgemeester de gebeurtenissen van gisteren af. Bij een opstootje voor een opvangcentrum in de buurt vande Beukenhorstflat werd één persoon gearresteerd en er werd ook met bloempotten gegooid. 's Avonds besloot een groep bewoners te protesteren voor het gemeentehuis en verhaal te gaan halen bij de burgemeester thuis.

Een deel van die mensen heeft de nacht op straat doorgebracht. Volgens de burgemeester is dat 'vreselijk vervelend' maar wel hun eigen verantwoording. De gemeente wil daar verder geen rol in spelen omdat de woningen veilig verklaard zijn en de bewoners gewoon de sleutel hebben.

Bewoners kunnen voor hulp contact opnemen met Slachtofferhulp, maatschappelijk werk en de huisarts.