Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Pirki' werd pas dodelijk geraakt na verkeerde afslag

11 november 2014, 22.14 uur · Aangepast 12 november 2014, 17.11 uur

Derkiaoui van der Meijden overleefde aanvankelijk de aanslag op zijn leven. Pas toen hij op zijn vluchtweg recht in de armen van de eveneens vluchtende daders liep, wisten zij hem dodelijk te verwonden.

De 34-jarige Van der Meijden heeft op maandag 18 augustus een afspraak met iemand op de Borneokade in Oost. Samen lopen ze via de Blauwpijpstraat over de Borneolaan. Bij het kinderdagverblijf aan die straat staan twee mannen hen op te wachten. Van der Meijden wordt van dichtbij met een automatisch wapen onder vuur genomen. De schutter heeft het wapen echter niet onder controle en Van der Meijden wordt slechts in zijn been geraakt en weet te vluchten.

Op zijn vluchtweg neemt Van der Meijden echter een noodlottige beslissing. Op een kruising op de Borneolaan slaat hij linksaf om richting de Borneokade te vluchten. Daar hebben de schutters echter hun scooter geparkeerd. Van der Mijden loopt recht in hun armen en wordt opnieuw beschoten. Dit keer raakt hij dodelijk gewond. Hij overlijdt even later in het ziekenhuis.

Getuigen
De politie maakte het verloop van de liquidatie vanavond bekend in Opsporing Verzocht omdat er nog getuigen worden gezocht. De politie zoekt specifiek naar twee mannen die in een bushokje zaten waar Van der Meijden langs kwam tijdens zijn vlucht.

Daarnaast spreekt de politie uiteraard graag mensen die de schietpartij gezien hebben of getuigen die de daders zagen vluchten op hun zwarte Vespa (met gestolen kenteken MT-93-LT). De daders reden richting de Borneolaan en daarna richting de Czaar Peterstraat, de Conradstraat en de Oosterburgergracht. Mogelijk hebben ze onderweg hun wapen gedumpt.

Staatsliedenbuurt
De liquidatie lijkt in verband te staan met een hele reeks van liquidaties en pogingen daartoe van de afgelopen twee jaar.

Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt van twee jaar geleden. Hij is hier echter nooit voor aangehouden. Benaouf A., het beoogde doelwit van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt, ontsnapte destijds aan de schutters en zag naar eigen zeggen onder meer Van der Meijden, hij typeert hem als een 'professionele huurmoordenaar'.