Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leden criminele organisatie veroordeeld tot vier jaar cel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2015, 16.22 uur

Drie Amsterdammers, van 23, 25 en 28 jaar oud, zijn door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vier jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Ze maakten deel uit van een criminele organisatie die bezig was met plofkraken en autodiefstallen.

Ook zijn de mannen veroordeeld voor heling van auto's, het plegen van inbraken en het overtreden van de Opiumwet. Volgens een rechter was 'winstgevende criminaliteit' bij de jongemannen 'aan de orde van de dag', het plegen van misdrijven zagen zij als 'dagelijks werk'.

De verdachten werden in de nacht van 16 januari 2013 aangehouden. Daarbij werd onder meer jerrycans, bivakmutsen en inbrekerswerktuig in beslag genomen. Op basis van DNA-materiaal konden ze in verband gebracht worden met plofkraken in Hoofddorp en Rijsenhout. Ook pleegden ze inbraken in Amsterdam, Almere en Amstelveen. 

De hoge straffen moeten ook een waarschuwing zijn voor anderen om niet te kiezen voor een carrière in de criminaliteit. Volgens de rechtbank moet het duidelijk zijn dat 'zij die zonder legaal inkomen in dure (huur-)auto’s rondrijden en dure kleding dragen, daar vroeger of later de tol van een lange gevangenisstraf voor moeten betalen.'