Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek onder Turkse jongeren gekraakt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2015, 16.26 uur

Het onderzoek van bureau Motivaction naar steun onder Turks-Nederlandse jongeren voor terreurbeweging IS bevat 'serieuze tekortkomingen'.

Dat concludeert een ander onderzoeksbureau dat in opdracht van minister Lodewijk Asscher (Integratie) keek naar de kwaliteit van het Motivaction-onderzoek. Daaruit kwam vorig jaar naar voren dat er onder Nederlandse jongeren van Turkse komaf veel steun is voor Islamitische Staat. Het onderzoek zorgde voor veel geschokte reacties. Ook Asscher noemde de uitkomst verontrustend.

Lees ook: Asscher noemt conclusies antisemitismerapport 'zeer ernstig'

Maar snel daarna ontstonden twijfels over de onderzoeksmethoden. Asscher liet daarop het onderzoek nakijken door een andere bureau, Labyrinth geheten. Conclusie daaruit is dat er twijfels zijn over de geldigheid en betrouwbaarheid van het onderzoek. Zo waren vragen niet eenduidig geformuleerd en was er onduidelijkheid over wat de jongeren verstaan onder termen als 'jihadisme' en 'kalifaat'. Het onderzoek kon daardoor geen representatief beeld geven van de opvattingen van de jongeren.

Lees ook: Asscher laat nieuw onderzoek doen naar radicaliserende jongeren

Asscher vindt dat het Motivaction-onderzoek zorgvuldiger uitgevoerd had moeten worden: 'Ik vind het betreurenswaardig dat Turks-Nederlandse jongeren hierdoor gekwetst zijn. Dit laat het belang zien van goed onderzoek, ik heb het Sociaal Cultureel Planbureau daarom gevraagd om onderzoek te doen naar de opvattingen van Nederlandse jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Als we de resultaten hiervan hebben, kunnen we op basis van feiten en op een constructieve manier hierover met elkaar in gesprek.'

Goed dat @LodewijkA zich herstelt: Turkse jongeren blijken toch niet allemaal te dromen van vechten in Syrië. http://t.co/apLpEY4dNP

— Jan Paternotte (@jpaternotte) June 30, 2015