Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Coke-killer' Flip S. verdacht van drie keer moord en twaalf keer poging moord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 juli 2015, 16.22 uur

Flip S., de vermeende coke-killer, wordt verdacht van drie keer moord en twaalf keer poging tot moord voor het verkopen van witte heroïne als cocaïne. S., die een capuchon droeg om niet herkend te worden door journalisten, verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter.

De 42-jarige S. meldde zich in april bij de politie, hij zou zichzelf herkend hebben op beelden die door de politie verspreid werden. Volgens zijn advocaat wist de verdachte zelf niet dat hij witte heroïne verkocht. Toch acht het Openbaar Ministerie hem verantwoordelijk voor de dood van drie Britse toeristen, die eind vorig jaar om het leven kwamen na het snuiven van het goedje.

Lees ook: 'Coke-killer' meldt zich bij politie 

Volgens advocaat Gerald Roethof is S. echter niet dé coke-killer, en komt zijn uiterlijk niet overeen met het signalement dat door de politie verspreid werd. 'S. is kaal, in het signalement was sprake van rastahaar'. Ook zou uit gegevens van telefoon en openbaar vervoer blijken dat hij niet in de buurt was van één van de dodelijke slachtoffers. Met die dood zou hij dus niets te maken hebben.

Lees ook: Advocaat coke-killer: 'OM probeert alles op zijn conto te schuiven'

Vergiffenis
S. bekende dat hij drugs verkocht heeft aan drie Deense toeristen, die kort daarna onwel werden. Hij ontkent betrokken te zijn bij andere gevallen. Tijdens de behandeling van de zaak heeft S. eenmaal gesproken, hij vroeg om vergiffenis voor de gewonde Denen: 'Ik wil nog wel iets zeggen tegen die drie Denen. Ik wil vragen of ze me willen vergeven'. 

Het OM hecht zwaar aan een bekentenis die S. zou hebben afgelegd toen hij zich in april aangaf. Hij zou huilend tegen een agent gezegd hebben: 'Ik ben degene die ervoor gezorgd heeft dat drie toeristen zijn overleden', om verder te gaan: 'Dit moet stoppen voor er meer slachtoffers vallen'. 

Zelfde drugs: vrij uniek
Volgens advocaat Roethof stelt die bekentenis niet zoveel voor en zou zijn cliënt voor die woorden gekozen hebben, omdat dat het verhaal was dat in de media rondging. Een ander punt waar het OM belang aan hecht is het feit dat de drugs die aan de Denen verkocht werd, dezelfde is als die bij de omgekomen Britten werd aangetroffen. Het OM noemt dat 'vrij uniek'. 

De komende tijd gaat het OM slachtoffers en getuigen horen in Engeland, Denemarken, Australië en Ierland, omdat uitgebreidere verklaringen nodig zijn. Ook zullen dan beelden van S. getoond worden aan de overlevenden. Het gaat om een enorme klus, waardoor het nog niet bekend is wanneer de volgende zitting zal zijn. S. blijft nog zeker drie maanden vastzitten. 

Bekijk hier een uitgebreide reportage in het AT5-programma Misdaad BV met daarin interviews met nabestaanden van de overleden Brit Joey McDevitt.