Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie tot vier maanden cel voor corrupte marktmeesters

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juli 2015, 18.36 uur · Foto: Flickr.com: Antonio Fassina

Zes marktmeesters zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van drie tot vier maanden. Volgens de rechtbank hebben de meesters steekpenningen aangenomen van marktkooplieden met stalletjes in het centrum.

Eerder werden de marktmeesters al veroordeeld tot celstraffen van twee of drie maanden en werkstraffen variërend van 120 tot 180 uur. Het OM ging tegen deze uitspraak in beroep en eiste celstraffen tot 15 maanden, maar daar ging de rechter dus niet in mee.

Verschijningsplicht
In de periode 2001 - 2010 hebben de marktmeester in het geheim geld ontvangen van marktkooplieden, bij het overhandigen van marktpasjes. In ruil voor dat geld kregen de kooplieden een plekje op de markt. Ook werden marktplaatsen contant betaald en werd de verschijningsplicht van enkele kooplieden omzeild: pasjes werden gescand terwijl de betreffende marktkoopmannen helemaal niet aanwezig waren.

250 euro 'koffiegeld'
Met het valselijk scannen van de pasjes verdienden de marktmeesters tot 250 euro per week. Advocaten van de marktmeesters voerden aan dat dat om fooien ging, of een bijdrage in de vorm van koffiegeld. De rechtbank ging niet mee in die verklaring, de betalingen waren daarvoor te hoog en te frequent.

Lees ook: Gemeente te laks met aanpak markten

Ondanks de hoge eis van het OM pakten de straffen flink lager uit. De rechtbank heeft rekening gehouden met het feit dat de marktmeesters inmiddels ontslagen zijn. Daarnaast heeft de behandeling van de zaak lang op zich laten wachten en kwamen de marktmeesters bij indiensttreding al terecht in een cultuur van steekpenningen.