Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte handhaver vrijgesproken van mishandeling

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juli 2015, 18.13 uur

Een 28-jarige BOA (Bijzondere Opsporingsambtenaar) die ervan verdacht werd in 2012 een arrestant te hebben mishandeld op het Centraal Station, is door een rechter vrijgesproken. Op grond van camerabeelden kan de rechtbank niet uitsluiten dat de verdachte eerst de handhaver aangevallen heeft, zoals de laatste verklaarde.

De rechter geeft de ambtenaar daarom het voordeel van de twijfel en acht het gebruik van geweld in deze omstandigheden gerechtvaardigd. Wel is het optreden van de BOA op het 'randje van het toelaatbare', zo oordeelde de rechtbank. De man wordt tevens vrijgesproken van meineed: hoewel het proces-verbaal een onvolledig beeld geeft, is de rechter er niet van overtuigd dat de BOA opzettelijk een vals rapport heeft opgemaakt.

De rechtbank gaat daarmee mee in de eis van het Openbaar Ministerie, de officier had eveneens vrijspraak geëist. Twee maanden geleden, op 15 mei, vond er eveneens op het Centraal Station een incident plaats waarbij een BOA betrokken was. De handhaver gebruikte zijn wapenstok bij de arrestatie van een man en sloeg ook een omstander, die zich met het voorval bemoeide. Over het optreden van de BOA ontstond veel ophef.