Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Vraagtekens bij noodzaak trekken wapenstok door BOA

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 mei 2015, 22.31 uur

Er zijn vraagtekens te zetten bij de noodzaak die er was voor een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) om een wapenstok te gebruiken bij een arrestatie op het centraal station. Dat zei burgemeester Van der Laan vanavond in het AT5-programma Gesprek met de burgemeester.

Monique Miep plaatste een filmpje van de arrestatie op Facebook omdat ze verontwaardigd was over de gang van zaken. Ze was niet de enige. De video trekt de aandacht van duizenden Facebookers; verschillende media besteedden vervolgens aandacht aan het incident.

Op het filmpje is te zien hoe een man gearresteerd werd. De reden voor die arrestatie zijn nog steeds niet duidelijk. Volgens Monique ging er iets fout bij het inchecken en escaleerde dat tot een discussie tussen de man en een aantal medewerkers van het speciale veiligheidsteam voor het openbaar vervoer (VOV), waar BOA's van de Dienst Toezicht van de gemeente en de politie onderdeel van uitmaken. Bij de arrestatie trok een van de BOA's een wapenstok. Hij sloeg daarmee ook een omstander die zich met de situatie bemoeide. 

Noodzaak of niet?
'Bij een arrestatie mag een collega de arrestatie beschermen', aldus Van der Laan. 'Dus als iemand zich ermee gaat bemoeien, dan mag die collega zorgen dat dat bemoeien niet leidt tot het ongedaan maken of bemoeilijken van de arrestatie. In het uiterste geval mag hij daarvoor ook zijn wapenstok voor gebruiken.'

Alleen moet daar wel een noodzaak voor bestaan, aldus de burgemeester. 'Als je het filmpje ziet kan je echt vraagtekens zetten bij met name dat laatste stukje, waarin hij (de BOA, red.) naar voren gaat naar die tweede persoon die zich bemoeit met de arrestatie, of dat noodzakelijk is. Dat wordt nu op een rijtje gezet.'