Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse politiek bezorgd over oplevering Noord/Zuidlijn door problemen Imtech

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 augustus 2015, 23.06 uur

Komt de opleverdatum van de Noord/Zuidlijn opnieuw in gevaar? Dat is waar raadsleden van diverse partijen voor vrezen, nu het bedrijf Imtech, dat medeverantwoordelijk is voor de afbouw van stations, in financieel zwaar weer zit.

Imtech maakte vandaag bekend geen akkoord te hebben bereikt met financiers over een extra lening van 75 miljoen euro. Die lening had Imtech willen krijgen bovenop een krediet van 700 miljoen euro. Het bedrijf verzorgt de aanleg van kabels, leidingen, liften en roltrappen en is betrokken bij alle installatiewerkzaamheden die te maken hebben met de stations en tunnels. Heel belangrijk dus in de afbouw van de Noord/Zuidlijn.

'Nieuws heel vers'
Raymond Schra van het projectbureau Noord/Zuidlijn maakt zich nog niet al te veel zorgen. 'Het is allemaal heel vers wat er in het nieuws komt. We volgen het met grote belangstelling. (...) Meer is er op het moment niet. Het is veel te vers om te kunnen beoordelen wat voor gevolgen er eventueel van zouden kunnen zijn. (...) We volgen het wel want het is heel belangrijk dat die Noord/Zuidlijn op tijd af komt', zo vertelt Schra.

Lees ook: 'Harde knallen en lichtflitsen' in Noord

Weinig zorgen dus bij het projectbureau Noord/Zuidlijn, die zorgen zijn er wel in de gemeenteraad. GroenLinks, de PvdA, de VVD en D66 zijn erg ongerust over de ontwikkelingen bij Imtech. D66 raadslid Bart Vink: 'We hebben jaren bouwoverlast gehad. We zitten nu allemaal te wachten op het moment dat de metro eindelijk gaat rijden, dat is heel belangrijk voor Amsterdam, belangrijk voor bezoekers, bewoners en ook belangrijk voor het openbaar vervoer. We kunnen dus geen nieuwe vertraging gebruiken.'

Wethouder Litjens
Imtech zelf wil niet ingaan op de vraag of de opleverdatum van de Noord/Zuidlijn, oktober 2017, in gevaar komt. Het bedrijf laat weten dat ze de situatie en de consequenties daarvan aan het bestuderen zijn. Ook verkeerswethouder Pieter Litjens wil daarom nog geen reactie geven. Wel wil hij zo znel mogelijk duidelijkheid over de opleverdatum van de metrolijn. Voor de zomer moest hij de haalbaarheid daarvan al terugschroeven van 80 naar 50 procent.

Vink is er bang voor dat zelfs die 50 procent nu niet meer reëel is. Opnieuw uitstel van de opleverdatum heeft volgens hem grote gevolgen.  'Als het langer gaat duren betekent het iets voor de Zuidas, dan betekent dat iets voor de binnenstad, dan betekent dat iets voor de tramlijnen, dan betekent dat iets voor de bestelling van voertuigen. Dat heeft allemaal te maken met rijden van de Noord/Zuidlijn.