Start van hoofdcontent

Stad

nl

200 Mensen bij 'Recht op Stad'-demo: 'Sloop het IJdok en maak ruimte voor woonwagens'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2015, 19.29 uur · Foto: Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp (06-51190938)

Ongeveer 200 demonstranten hebben zich vanavond verzameld op de Dam. Onder de noemer 'Recht op Stad' protesteren zij voor een 'Rechtvaardiger Amsterdam'. Na een serie toespraken is de groep zojuist in een mars naar het Vondelpark getrokken.

Er wordt gedemonstreerd voor een rechtvaardiger woonbeleid in de stad, voor 'recht op samenleven', tegen de bezuinigingen op cultuur en voor kennis en onderwijs en autonomie. Al die facetten van het dagelijks leven zijn volgens de organisatie van het protest onder druk komen te staan door commercialisering en bezuinigingen. 

Daarnaast maken de demonstranten zich zorgen om op de opvang vluchtelingen in de stad en vooral over de manier waarop die tot stand is gekomen. Zo vragen de demonstranten zich af hoe tijdelijk die opvang is en stellen ze dat er te veel geleund wordt op particuliere initiatieven voor de realisatie ervan. Verder zijn ze van mening dat omwonenden slecht geïnformeerd worden over de vluchtelingenopvang.

Een woordvoerder van politie laat weten dat het protest zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. 'De politie had met de demonstranten van te voren afspraken gemaakt en daarbij is wederzijds begrip getoond'.

Lees ook: Demonstratie op de Dam: 'Stad kan niet voor eigen inwoners zorgen, laat staan voor vluchtelingen'