Start van hoofdcontent

Stad

nl

KNGF Geleidehonden ontdaan door aanval op hond blind echtpaar Diemerbos

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2015, 20.32 uur

KNGF Geleidehonden heeft geen goed woord over voor het incident waarbij twee blindengeleidehonden in het Diemerbos door een andere hond werden aangevallen. De eigenaar van de aanvallende hond greep hardhandig in, maar ging er na een woordenwisseling vandoor. Hij liet het blinde echtpaar met hun zwaargewonde hond Ian achter.

Lees ook: Blind echtpaar achtergelaten in Diemerbos na aanval op geleidehond

'Dertig seconden later horen we een enorm gegrom en gepiep. Dan weet je al dat het foute boel is. Waarschijnlijk is de hond van mijn vrouw als eerste aangevallen en is mijn hond Ian ertussen gesprongen en die heeft alle klappen opgevangen. Hij is meerdere malen aangevallen en vastgegrepen. Toen is de desbetreffende man weggevlucht en riep hij; je moet je hond bij je houden!', vertelt Jasper, het baasje van Ian.

Boosheid
Ian kon nog op eigen kracht naar de dierenarts lopen maar daar bleek dat hij meerdere keren gehecht moest worden met onder andere een wond in zijn buik en poot. Bij KNGF Geleidehonden heerst vooral boosheid. 'Ik ben er nog steeds ontdaan over dat het gebeurt. Dat mensen vervolgens zo lomp en zo laf zijn om iemand die helemaal ontdaan is met een zwaargewonde blindengeleidehond, dat je twee blinden mensen zo achterlaat. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar', aldus directeur Ellen Greve.

Het is de vraag of Ian er weer helemaal bovenop zal komen. Mogelijk moet de hond opnieuw onder het mes. Ook bestaat de kans dat de hond niet meer als blindengeleidehond kan werken, omdat een dergelijk incident een blijvend angstprobleem met andere honden kan opleveren. Wel is er het een en ander van de aanvallende hond en zijn eigenaar bekend.

'Klein karretje'
'De man is waarschijnlijk in een klein karretje weggereden met zijn twee honden. Dat was op een fietspad, daar kan een auto niet komen, maar ze hoorden een karretje wegrijden. Misschien een 45 kilometer wagentje of een invalidenkarretje. In ieder geval een vehikel dat daar heeft gereden. De hond heette Zorro of Torso.'

UPDATE 19.30 uur:
De politie is op zoek naar de vrouw waar het blinde echtpaar na het incident contact mee heeft gehad. Op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal hadden zij rond 13.00 uur korte tijd contact. Ook getuigen van het incident en mensen die weten wie de eigenaar van de hond is wordt gevraagd met de politie te bellen.