Start van hoofdcontent

Ajax

nl

PSV blijft landskampioen, ook als FC Twente degradeert

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2016, 17.55 uur

Ook als FC Twente door de KNVB uit de competitie wordt gehaald, blijft PSV kampioen van de eredivisie. Ajax speelde in september met 2-2 gelijk in Enschede, PSV won twee keer van FC Twente. Bij een gelijk puntenaantal zou Ajax op doelsaldo over PSV heen wippen.

Radio 1-journalist Joost Bakker meldde vanmiddag op Twitter dat de KNVB later vanmiddag bekendmaakt dat FC Twente uit de competitie degradeert, als straf voor het financiële wanbeleid onder oud-voorzitter Joost Munsterman. Volgend seizoen spelen de Tukkers in de Jupiler League.

BREKEND NIEUWS: FC TWENTE DEGRADEERT UIT DE EREDIVISIE. WORDT OM 1700 UUR BEKENDGEMAAKT.

— Joost Bakker (@Joostbakkerr) 18 mei 2016

Toch blijven de gespeelde wedstrijden van FC Twente over het vorige seizoen (2015/2016) gewoon gelden, meldt een woordvoerder van de KNVB. De eindstand van de eredivisie blijft ongewijzigd, zegt hij. De twee verliespunten van Ajax komen niet te vervallen.

Lees ook: Ajax moet eerste tegendoelpunten incasseren

De KNVB maakt rond 17.00 bekend of FC Twente bestraft wordt door de licentiecommissie van de KNVB. De Enschedese eredivisieclub zou in eerste instantie op 9 mei al horen wat de licentiecommissie vindt van de plannen om de financiële problemen te herstellen. De commissie vroeg echter om uitstel om de door de club aangeleverde documenten te kunnen beoordelen. FC Twente diende op 1 mei de herziene jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers van 2015-2016 in bij de KNVB.

32 miljoen euro schuld
Met een nieuw bestuur, een garantstelling van bedrijven uit de regio en doorgesneden banden met investeringsfonds Doyen hoopt FC Twente nu aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen. FC Twente heeft nog een schuld van 32 miljoen euro. De gemeente Enschede wil garant staan voor dat bedrag, als de club een licentie voor het volgende seizoen krijgt.