Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Miljoenenbezuinigingen stadsdelen komen in stapjes: 'Een doekje voor het bloeden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2016, 20.15 uur

Volgend jaar 7 miljoen, in 2018 11 miljoen en vanaf 2019 toch echt de gehate 14 miljoen bezuinigingen voor de stadsdelen. Wethouder Udo Kock (Financiën) heeft 10 miljoen euro gevonden om de bezuinigingen in stapjes door te voeren.

De bezuinigingen moeten worden doorgevoerd vanwege tegenvallers op gemeentelijk vastgoed. 'We hebben gezegd: als we in het begin de pijn een beetje kunnen verzachten dan gaan we dat doen. Dat blijkt nu te kunnen', zegt wethouder Kock.

Lees ook: Pijnlijke keuzes: hier willen de stadsdelen op bezuinigen

Bij de oppositie heerst geen tevredenheid, zij vinden alsnog dat de hele bezuiniging van tafel moet. 'Het is echt een doekje voor het bloeden. Er gaat nog steeds heel veel minder geld naar de basistaken. Dan gaat het echt over schoonhouden van de straten, weghalen fietswrakken en handhaving. Dat is echt belangrijk voor de Amsterdammer', zegt Carolien de Heer van de PvdA.

Lees ook: Gemeentelijke lasten volgend jaar omlaag

Al eerder werd duidelijk dat voor veel Amsterdammers de rioolheffing omlaag gaat. Wel zullen hotels en wasserettes straks honderden euro's per jaar meer moeten gaan betalen.