Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schietende agent Zuidoost voor de rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 november 2016, 09.23 uur

De rechtbank behandelt vandaag een bijzondere strafzaak. Een agent van het Amsterdamse politiekorps wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een arrestatie, begin augustus 2014 in Zuidoost.

De 25-jarige politieman schiet op zondagochtend 3 augustus van dat jaar bij een aanhouding een arrestant neer op het Anton de Komplein. Het gaat om de 28-jarige Marvin.

Ruzie
Kort daarvoor zou Marvin ruzie hebben gehad met zijn ouders, die vlakbij het plein wonen. De stiefvader van Marvin belt zelfs de politie, maar als agenten bij de woning arriveren blijkt er niets aan de hand, zo vertelt Marvin eerder dit jaar aan AT5.

Als de man iets later op het Anton de Komplein loopt, komt hij dezelfde twee politiemensen tegen die eerder bij de woning van zijn ouders zijn geweest. De agenten vragen de man om zijn id-bewijs, maar Marvin kan zichzelf niet legitimeren.

Kogel via rechterbeen in linkerenkel
Op dat moment komen er nog twee agenten bij staan. Ze willen Marvin aanhouden, maar hij verzet zich. Er ontstaat - volgens Marvin - een chaotische situatie. Hij zit naar eigen zeggen op de grond als één van de agenten hem in zijn been schiet.

Omdat Marvin op het moment dat hij wordt neergeschoten op de grond ligt, komt de kogel via zijn rechterbeen in zijn linkerenkel terecht. Volgens zijn advocaat hebben zijn verwondingen verstrekkende gevolgen; zo moet hij lange tijd lopen met krukken en hij raakt deels arbeidsongeschikt.

'Alle grenzen overschreden'
Marvin's advocaat Ferre Dijkers zei begin dit jaar: 'Dat hij op dat moment kon worden aangehouden, betwist ik niet. Marvin had ook beter moeten meewerken. Maar we hebben het over een jongen die zich niet kon legitimeren. Er was al pepperspray gebruikt. Bovendien zat hij op de grond toen één van de agenten hem in zijn been schoot. Dan zijn alle grenzen wat mij betreft overschreden'.

Twee jaar later
Marvin doet nog diezelfde maand, in oktober 2014, aangifte tegen de politieman. De Rijksrecherche concludeert dat het vuurwapengebruik 'onrechtmatig' was en dat de betreffende agent 'fouten heeft gemaakt'. De politieman moet zich nu, ruim twee jaar later, voor de rechter verantwoorden.