Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rijks bereidt kerstdiner voor: 'Michelinster brengt geen extra stress'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 december 2016, 18.52 uur

Waar veel Amsterdammers tijdens Kerst thuis zwoegend boven de pannen hangen, laten anderen het liever over aan professionele koks. Zoals in restaurant Rijks. De kersverse winnaars van een Michelinster begonnen vanochtend vroeg al met de voorbereidingen.

Met de klanken van typische kerstklassiekers op de achtergrond werkt chef-kok Jos Timmer samen met zijn keukenbrigade aan de laatste voorbereidingen van de kerstlunch en het diner. 'Ons menu vanavond en ook vanmiddag is biet. Daarna een krabsalade, eekhoorntjesbrood. Hazenrugfilet mooi gebakken. Met bloedworst, chevre en stoofpeer.'

Op 12 december werden de kookkunsten van restaurant Rijks bekroond met een Michellinster. Dat brengt voor Timmer geen extra spanning mee. 'Kerst draait ook om gezelligheid. Het is ook belangrijk dat we met elkaar een leuke dag hebben. Dus het is niet zo dat een Michellinster extra stress teweegbrengt.'

Lees ook: Eerste Michelinster voor Bolenius, MOS en RIJKS

Jos kookt vanavond in restaurant Rijks, morgen verzorgt hij thuis het het diner en is daar tussen de bedrijven door al stiekem mee bezig. 'Ik heb een soort hachee gemaakt. Die heb ik stiekem hier liggen, die ben ik hier nu aan het maken. Voor de rest simpele lekkere dingen zoals spruitjes met spekjes, rode kool, zuurkool.'

Bij wie het water momenteel in de mond loopt en nog een adres zoekt, die heeft pech. Rijks zit de hele kerst vol. 'We werken veel met gastchefs. Na de Kerst maken we een best of-menu. Dan zou ik zeggen komt langs.'