Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Vrees voor rellen bij risicowedstrijd: 'Maatregelen zijn veel te slap'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 februari 2017, 10.52 uur

Extra beveiligers, extra politieinzet en geen glaswerk in veel kroegen. Jawel, het is weer tijd voor voetbal deze week. Ajax krijgt donderdag Legia Warschau op bezoek. Een risicowedstrijd. En dus nemen veel horeca-ondernemers zelf maatregelen.

Want de ondernemers vinden de maatregelen van de gemeente slap. Vooral als je kijkt naar alle incidentjes van afgelopen jaren. Zo werden vorige week nog Ajax-supporters aangevallen in een café in Warschau. En dus neemt onder andere horeca-tycoon Won Yip het heft in eigen hand.

Lees ook: Ajax-supporter belaagd door tientallen gemaskerde hooligans

De ondernemer investeert zo'n 2500 euro in de maatregelen: 'En dan weet je ook niet of 't werkt. Waarschijnlijk levert het niks op', zegt Yip voor de camera van AT5. Daarnaast kost zo'n risicowedstrijd ook veel geld voor de gemeente zelf, vanwege de inzet van politie en ME. 

Lees ook: Horecabaas: extra veiligheidsmaatregelen rondom Ajax - Legia Warchau

Meebetalen
Yip vindt het onzin dat Ajax niet zelf mee betaald aan de voorzorgsmaatregelen: 'Het is niet meer van deze tijd dat een commercieel bedrijf als Ajax niet meebetaalt. Ajax moet echt zelf gaan nadenken over beveiligers of het minimaliseren van risico's.

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de supporters van Legia Warschau aangekondigd dat ze in Den Haag verzamelen en vanaf daar met bussen naar de Arena reizen. Na de wedstrijd zouden ze ook weer teruggaan naar de hofstad, waardoor Amsterdam verwacht dat de voetbalfans waarschijnlijk beter van elkaar zijn te scheiden. Naar schatting komen er donderdag zo'n 2000 tot 2500 Legia-aanhangers naar de Arena.