Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Geld voor digitalisering Surinaamse slavenregisters is binnen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 maart 2017, 15.58 uur

De 25.000 euro die nodig zijn om de antieke Surinaamse slavenregisters digitaal beschikbaar te maken, is binnen. In totaal is er nu al 26.045 euro opgehaald. Toch doet de organisatie een nieuwe oproep, want nu zijn er nog mensen nodig die de gegevens willen invoeren.

Historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit kwam samen met Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit met het plan voor de digitalisering van de boeken, omdat ze nu alleen ingekeken kunnen worden in Suriname zelf. In de boeken staan tienduizenden namen van mensen die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863, slaaf gemaakt zijn. Het historische archief is uniek in de wereld en daarom van grote historische waarde, zeker voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.

Graf van overgrootmoeder
Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer dook voor de film Sporen van Suiker de archieven van Suriname in. In de slavenregisters vond ze de namen van haar grootmoeders terug, zoals Jaenette, Sofietje en Princess. En kwam zo terecht bij het graf van haar overgrootmoeder. Aan AT5 vertelde zij over die bijzondere zoektocht.

abc5media_video_0

Mensen die graag willen helpen bij het digitaliseren van de registers: dat kan gewoon met een computer vanuit huis. Aanmelden kan op deze site.