Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontwerpster verliest rechtszaak van Ikea om 'nagemaakte lamp'

13 april 2017, 00.36 uur · Aangepast 13 april 2017, 00.46 uur · Foto: Sam in Stijl

Oud-hockeyster Margje Teeuwen heeft de strijd met Ikea verloren. De rechter heeft besloten dat Ikea de lamp 'Krusnig' niet uit de schappen hoeft te halen, ondanks dat hij lijkt op de 'Proplamp' van Teeuwen, een designlamp.

Dat meldt Teeuwen op haar Facebookpagina. Hoewel de rechter toegaf dat de lampen sterk op elkaar lijken, is het volgens de rechtbank niet aannemelijk dat de Proplamp in 2014 al zo'n bekend had dat de ontwerpster van Ikea daarvan kennis had kunnen nemen. Teeuwen wilde dat de Ikea-lamp uit de schappen werd gehaald.

De ontwerpster is uiteraard teleurgesteld. 'We gaan niet meer in beroep. Het heeft al te veel negatieve energie gekost, we hebben nu ontzettend de behoefte iets heel mooi nieuws te gaan creëeren.'

Lees ook: Ontwerpster sleept Ikea voor rechter om 'nagemaakte lamp'

'Op naar de nieuwe creatie, die we zo uniek gaan maken, dat het godsonmogelijk is dat er tegelijkertijd iets nieuws bedacht wordt.'

Ikea heeft altijd ontkend dat er sprake is van nabootsing. Volgens het woonwarenhuis was het ontwerp voor de Krusning-lamp al klaar voordat de Proplamp op de markt werd gebracht.