Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD: bedelaars van crimineel netwerk moeten geld inleveren

14 april 2017, 12.29 uur · Aangepast 14 april 2017, 12.53 uur · Foto: TinYee Tang

In navolging van Antwerpen wil VVD-raadslid Marianne Poot geld van bedelaars in beslag nemen.

De VVD wil hiermee de overlast van het toenemende aantal bedelaars terugdringen. Volgens de VVD zijn het vooral Roemeense en Bulgaarse bedelaars die vaker gesignaleerd worden. 'Ze zijn vaak onderdeel van een criminele organisatie', zegt Poot tegen de Telegraaf.

'Als blijkt dat de bedelaar geen lid is van een crimineel netwerk kan hij zijn geld terugkrijgen en wordt hij in contact gebracht met hulpinstanties. De niet-geclaimde gelden worden toegevoegd aan het budget voor armoedebestrijding', zegt Poot. 

Lees ook: 'Sloterdijk veel gebruikte uitvalsbasis voor treinbedelaars'

Hoewel gemeente en politie verschillende cijfers erop nahouden, wordt het aantal bedelaars in augustus 2016 Amsterdam op een kleine 700 geschat. Toen concludeerden de autoriteiten dat 37 procent de Roemeense, 33 procent de Nederlandse en 5 procent de Poolse nationaliteit heeft. Het aandeel Roemeense verdachten neemt toe: van 19 procent in 2014 naar 45 procent in 2016.

Lees ook: Steeds meer bedelaars actief in de stad

Dagelijks dingetje in de trein op o.a. traject Amsterdam-Haarlem. Ga er niet op in. #zakdoekjeleggers #bedelen #zwartrijden pic.twitter.com/wMIMuaQJls

— Dennis Burgstra (@POL_Burgstra) March 3, 2017