Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kranten lyrisch over voetbalshow Ajax: 'Ode aan het Nederlands voetbal'

4 mei 2017, 08.52 uur · Aangepast 4 mei 2017, 10.40 uur · Foto: AT5

De Telegraaf, Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad zijn eensgezind over de knappe overwinning (4-1) van Ajax tegen Olympique Lyon: de Amsterdammers hebben een reuzenstap richting de finale gezet.

De Telegraaf spreekt over een 'sprankelend' Ajax dat Olympique in een kolkende Arena tot wanhoop dreef. 'Ajax heeft Reclame met de hoofdletter R voor de Hollandse School gemaakt', schrijft De Telegraaf. 'De oe's en ah's klonken regelmatig in het stadion. Vanwege het goede voetbal, maar ook vanwege de passie die er vanaf spatte'.

Lees ook: Samenvatting Ajax - Olympique Lyon (4-1)

Volgens De Volkskrant bracht Ajax een 'ode aan de wereldwijd geroemde waarden van het Nederlandse voetbal': aanvalslust en branie. 'Het was niet de beste, wel de spectaculairste Europese wedstrijd in het stadion dat letterlijk trilde, waar het publiek bleef zitten om de ereronde te zien, waar Bosz, die normaliter meteen de catacomben in schiet, zelfs aan de rand van het veld bleef staan omgetuige te zijn van de vreugdetaferelen'.

Miraculeuze uitbarsting

Trouw schrijft dat Ajax de wind in de rug had. 'Het zat mee voor Ajax, of niet tegen, en op de golven van de voorspoed kwam de ploeg die in eigen land geen kampioen gaat worden, tot een bejubelde, maar ook soms miraculeuze uitbarsting - en tot een marge die veel lucht voor de return van volgende week verschaft'. Trouw denkt ook dat Ajax nog meer had kunnen scoren. 'Zoals vaker, maar dat was écht te mooi geweest'.

Onvergetelijke avond

Het Algemen Dagblad vindt dat Ajax zowel 'applaus als ongeloof' oogstte met de verbluffende manier waarop Lyon werd verslagen. 'Alsof Ajax vliegt', kopt de krant. 'Na een onvergetelijke avond zijn de gedachten al in Stockholm, waar Ajax na 21 jaar weer een Europese finale moet spelen'. Zelden is een halve finale zó energiek, zo aantrekkelijk en zo open geweest als gisteravond, merkt het AD op. 'Ajax mag de finale niet meer missen'.

Lees ook: Indrukwekkend Ajax dwingt Lyon op de knieën: 4-1