Start van hoofdcontent

Stad

nl

Explosief onder auto Martin Kok had veel doden kunnen veroorzaken

30 mei 2017, 09.21 uur · Aangepast 30 mei 2017, 13.09 uur · Foto: Politie Amsterdam

Het explosief dat vorig jaar werd aangetroffen onder de auto van misdaadjournalist Martin Kok was een stuk krachtiger dan aanvankelijk gedacht. Uit onderzoek van de recherche en het Openbaar Ministerie blijkt dat de bom zo'n veertig keer krachtiger was dan een handgranaat.

Volgens het OM hadden er bij een ontploffing veel doden in de directe omgeving kunnen vallen. Ook de schade zou aanzienlijk zijn geweest: bij de gecontroleerde ontploffing van een soortgelijke autobom bleef er niks over van de wagen en kwamen brokstukken tientallen meters verderop terecht.

Enkele uren na de vondst van het explosief werd er een brandende Audi A4 aangetroffen in Nieuwegein. Uit camerabeelden is gebleken dat deze auto eerder die avond op de Amsteldijk is geweest, daar waar Kok zijn auto had geparkeerd. 

abc5media_image_3

Lees ook: Martin Kok over autobom: 'Ze doen hun best maar. Wij gaan lekker zuipen en hoeren snoeren'

Oud-crimineel Kok ontdekte het explosief na een etentje in de stad, maar het deed hem niet veel: 'Ze doen hun best maar. Ze halen de bom maar weg en wij gaan nog even lekker zuipen en naar de hoeren snoeren', zei hij tijdens het incident.

Een 47-jarige man uit Zuid-Holland is gisteren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het incident, maar hij heeft waarschijnlijk niets te maken met het plaatsen van de bom.

Lees ook: Misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten in Laren

Kok vond begin december alsnog de dood. Na afloop van een bezoek aan een Larense sexclub werd hij buiten opgewacht en vervolgens doodgeschoten.