Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Vertrek tram 7 ideaal moment om "racebaan" Witte de Withstraat op de schop te nemen'

4 juni 2017, 20.05 uur · Aangepast 5 juni 2017, 13.19 uur

De racebaan die de Witte de Withstraat heet moet op de schop. Dat vindt althans buurtbewoner Rene Kamerling, die van de straat in West 'de Groene Loper naar de Chassébuurt' wil maken. Nu tram 7 uit de straat verdwijnt, is volgens hem een ideaal moment aangebroken om de Witte de Withstraat drastisch te veranderen.

Kamerling kan op De Stem van West van meer dan vijfhonderd mensen op bijval voor zijn plannen rekenen. Veel bewoners klagen dat de straat een 'racebaan is geworden'.

Een renovatie van vier jaar geleden heeft geen soelaas geboden. Volgens Kamerling zijn auto's toen juist harder gaan rijden. 'De fietsen gingen naar het fietspad', dus je kreeg eigenlijk meer ruimte om gewoon gas te geven', zegt Kamerling. 

Bij een ongeluk van drie jaar geleden vertelden buurtbewoners AT5 al over auto's die te hard reden. Toen werd een moeder met baby geschept op terwijl zij op het zebrapad overstak. In de plannen van Kamerling moet de maximale snelheid van 50 naar 30 kilometer worden teruggebracht. 

Lees ook: Moeder en kind (1) geschept op zebrapad Witte de Withstraat

Ook verkeersdeskundige Berry den Brinker vindt dat 30 kilometer per uur de maximumsnelheid moet worden. Maar niet alleen de auto's zijn een gevaar. 'Deze straat wordt gekenmerkt door het opofferen van voetgangers en leefruimte, ten koste van fietspaden die intrinsiek gevaarlijk zijn', zegt Den Brinker. 

Lees ook: Buurt wil einde aan racebaan Witte de Withstraat: '30 km-zone en scooters op rijbaan'