Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Stadsdeelcommissie wordt tandeloze tijger na gemeenteraadsverkiezingen'

1 december 2017, 00.20 uur · Aangepast 1 december 2017, 12.57 uur · Foto: AT5

Het is er door: een nieuw bestuurlijk stelsel. Na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt de macht gecentraliseerd in de Stopera. Stadsdeelcommissies zoals we ze nu kennen worden vervangen door 'tandeloze tijgers', aldus de PvdA.

Dat de coalitie van D66, VVD en SP voor zou gaan stemmen lag voor de hand. Aangezien zij de meerderheid hebben kan de oppositie er weinig meer tegenin brengen. Zelfs een 'motie van afkeuring' mocht niet baten. 'Doe dit niet', herhaalde Rutger Groot Wassink van Groenlinks meerdere keren.

Bijna 4 uur verder, maar daar is ie dan toch; nieuw bestuurlijk stelsel aangenomen door meerderheid vd raad D66, VVD en SP . pic.twitter.com/twzMLDNHXu

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) November 30, 2017

Lees ook: Wethouder Choho onder vuur: motie van afkeuring

Verschuiving van de macht
Nu hebben stadsdelen nog hun eigen mini-gemeenteraad die van alles zelf kan regelen. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar stemmen Amsterdammers op kandidaten die puur en alleen advies gaan geven aan de normale gemeenteraad. Die kandidaten hoeven niet politici van traditionele partijen te zijn, maar kunnen ook actieve buurtbewoners zijn.

'Zwaarwegend advies'
Volgens de coalitie wordt de nieuwe adviescommissie er wel een met veel macht. Volgens D66 gaat het om een 'zwaarwegend advies dat kan escaleren naar de raad'. Het gaat er volgens de partij om dat er goed naar de nieuwe stadsdeelcommissies geluisterd gaat worden. De oppositie heeft daar weinig mee op. 'U gelooft in sprookjes als u denkt dat het er wel democratischer op zal worden', zegt Wil van Soest van de Partij van de Ouderen.

Wethouder Choho (bestuurlijk stelsel) blijft enthousiast over zijn plan. 'Dit is en blijft een verbetering. Eerlijker en transparanter.'

Wethouder Choho nu: "Dit is en blijft een verbetering, eerlijker en transparanter." #bestuurlijkstelsel

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) November 30, 2017

Lees ook: D66 pareert kritiek op nieuw bestuurlijk stelsel: 'Brenninkmeijer doet zelf aan politiek spel'

Felle kritiek
Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer kwam deze week met felle kritiek. Doe het niet, was zijn advies. 'Maatschappelijke problemen worden in de Stopera vooral gezien als grondstof voor een politiek spel. Geen inhoudelijk debat over relevante thema's voor de Amsterdammer, maar partijpolitiek en persoonlijke belangen', menen de commissieleden.

Maar hoe gaan we nu stemmen eind maart? 'Bewoners kiezen een kandidaat voor de gemeenteraad van Amsterdam én een kandidaat voor de stadsdeelcommissie. De kandidaat voor de stadsdeelcommissie is een buurtbewoner die een woongebied vertegenwoordigt', aldus de gemeente.

'Aangeschoten dier'
'Dit voorstel sleept zich voort als een aangeschoten dier op weg naar niks, terwijl we hem eigenlijk uit zijn lijden zouden moeten verlossen', besluit Rutger Groot Wassink van Groenlinks.