Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Weer anti-homoincident in de stad'

4 juni 2010, 18.11 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.10 uur

Volgens het COC heeft zich donderdagavond een nieuw geval van anti-homogeweld in de stad afgespeeld.

Een man meldde het COC dat hij was bespuugd, uitgescholden en in het gezicht geslagen. Het slachtoffer vertelde dat bij met een ander bij het Amstelstation langs drie donkere jongens liep en zomaar door hen werd bespuugd. “Toen we daar iets van zeiden, zeiden die jongens dat we vieze homo's waren en hen ‘niet zo moesten uitchecken', gevolgd door meer spuug. Vervolgens kreeg ik een vuistklap in m’n gezicht.”

Volgens het COC was de politie snel ter plaatse met vier agenten en zelfs een helikopter, maar toen waren de daders er al vandoor. Het slachtoffer doet komende week aangifte bij het politieteam Roze in Blauw. Volgens de politie vond het incident plaats rond 20.00 uur op het Julianaplein en zijn de daders tussen de 15 en 20 jaar oud. Getuigen van het voorval worden opgeroepen zich bij de politie te melden.

‘Het bevestigt het beeld dat het homofoob geweld hardnekkig is', zegt Dennis Boutkan (voorzitter COC Amsterdam). Het aantal geregistreerde incidenten tegen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) steeg in Amsterdam in 2009 met 23 procent. COC Amsterdam pleit voor het in kaart brengen van ‘black spots’, waar veel anti-homogeweld plaatsvindt, zodat daar bijvoorbeeld intensief cameratoezicht kan komen.

Boutkan roept homo's lesbiennes en transgenders op steeds aangifte te doen van (gewelds-) incidenten.

De voorzitter van COC Nederland, Wouter Neerings, roept politieke partijen op om de strafmaat voor geweld tegen minderheden wettelijk te verzwaren. Femke Halsema (GroenLinks) deed daartoe een voorstel bij het Roze Lijsttrekkersdebat van COC Nederland.

Anti-homogeweld komt regelmatig in het nieuws. Op bevrijdingsdag 2010 werd een 38-jarige man bij het Homomonument mishandeld.