Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overvol Museumplein ziet Oranje winnen

2 juli 2010, 19.00 uur · Aangepast 5 juli 2010, 14.26 uur

Zeker tienduizend voetballiefhebbers hebben vrijdagmiddag op het Museumplein Nederland met 2-1 zien winnen van Brazilië.

Onder het legioen Oranjesupporters bevonden zich enkele tientallen Braziliaanse fans.

Een woordvoerster van organisator Radio 538 raadde mensen kort na het begin van het duel af om nog naar het Museumplein te komen.Het maximum aantal bezoekers was bereikt.

Ook op het Westergasterras in het Westerpark konden mensen op een megascherm naar de wedstrijd kijken.

Het bomvolle Museumplein werd na de wedstrijd een gekkenhuis. Oranjesupporters juichten onophoudelijk en toeterden er flink op los op hun vuvuzela's. Ook in de straten van de Amsterdamse binnenstad was iedereen in de ban van de overwinning.

De polonaise werd gedanst en bierblikjes gingen de lucht in. De menigte ging op de klanken van het nummer Brasil volop meedansen, -zingen en zwaaien.

Het evenement met het megascherm, dat werd georganiseerd door Radio 538, verliep zonder onregelmatigheden. Na de wedstrijd verlieten de voetballiefhebbers tevreden het plein.

Bij de EHBO-posten vielen de problemen relatief gezien mee. Een paar mensen meldden zich wegens oververhitting, verwondingen door glasscherven en brandwondjes door sigarettenpeuken. De duizenden bezoekers konden in ruime mate gebruikmaken van diverse waterpunten.

Volgens een woordvoerster van de politie is de sfeer in de hoofdstad goed en is de wedstrijd zonder noemenswaardige incidenten verlopen. ,,Bezoekers van het Museumplein trekken de binnenstad nu in. Vooralsnog is het een en al gezelligheid'', aldus de politiewoordvoerster.

De gemeente kijkt tevreden terug op het evenement op het Museumplein, dat volgens een gemeentewoordvoerster ongeveer 30.000 bezoekers trok. ,,De sfeer in de stad is fantastisch. We zijn heel tevreden over het verloop van het evenement'', aldus de woordvoerster. ,,Er was genoeg water beschikbaar. Het viel me op dat de mensen ook goed voorbereid waren op de hitte, want velen hadden zelf water meegenomen.''