Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taakstraffen voor krakers wegens rellen

13 oktober 2010, 19.58 uur · Aangepast 15 oktober 2010, 12.45 uur

De rechter heeft vier krakers veroordeeld tot taakstraffen.

In totaal moesten woensdag tien krakers bij de rechtbank tekst en uitleg geven over hun aandeel in de krakersrellen in de Spuistraat.

Na een demonstratie tegen de kraakwet liep het daar twee weken geleden behoorlijk uit de hand. De krakers raakten slaags met de ME, er werd met stenen gegooid en er werd traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven. Volgens de krakers begon de politie, volgens de politie begonnen de krakers. Feit is dat de stenen door de lucht vlogen en er rake klappen vielen.

Drie krakers kregen een taakstraf van 60 uur, één kraker- een vrouw- werd veroordeeld tot een 80-urige taakstraf. Allen zijn schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging.

Een vijfde kraker werd vrijgesproken. Hij maakte weliswaar deel uit van de groep relschoppers, maar was zelf niet gewelddadig en had aangegeven zich moeilijk te kunnen onttrekken aan de groep. De hoogste straf ging naar de vrouw, omdat zij volgens de rechter zelf met een steen naar de Mobiele Eenheid heeft gegooid. Bij het oordeel heeft de rechter onderscheid gemaakt tussen het gooien naar goederen of naar mensen.

Het Openbaar Ministerie had tegen alle tien de krakers 60 uur werkstraf geëist. De overige uitspraken volgen nog.