Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Eerste slachtoffer besparingen brandweer'

1 april 2011, 14.55 uur · Aangepast 4 april 2011, 09.48 uur

De bezuinigingen bij de brandweer hebben de eerste dode geëist. Die beschuldiging doet een anonieme brandweerman in een brief die in handen is van AT5.

Bij een woningbrand aan de Admiraal de Ruijterweg overleed maandagmiddag 21 maart een vrouw. Brandweermannen hadden het slachtoffer op straat nog geprobeerd te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Volgens de brandweerman van de brief had de vrouw niet hoeven te overlijden als er meer wagens hadden kunnen uitrukken. De wagen die er was, was door de bezuinigingen bovendien niet toegerust op de felle brand. "Vanwege het tekort aan mankracht moesten de aanwezige brandweerlieden een keuze maken tussen het bestrijden van de brand of het redden van de bewoners. Met gevaar voor eigen leven en zonder dekking hebben ze voor het laatste gekozen. Geheel gefrustreerd keerden de brandweerlieden terug naar hun kazernes."

Volgens de briefschrijver zullen meer slachtoffers volgen. "Tijdens deze brand zijn alle procedures die er voor brand staan overboord gegooid. Bezuinigingen dwingt de brandweer om dit soort maatregelen te nemen. De eerste dode vanwege deze bezuinigingen is nu een feit geworden. De eerste stakingen en acties zullen dan ook snel ondernomen worden. Het mag nooit zo zijn dat door bezuinigingen het eigen personeel en de burgers de dupe worden."

Afgelopen maandag voerde zo'n 150 brandweerlieden al actie tegen de bezuinigingen. Vrijdag zijn er nieuwe protesten, op de Dam. In totaal moet 3,5 miljoen euro worden bespaard. De bezuinigen bestaan onder meer uit het verdwijnen van de zevende man op de spuitwagen binnen de ring. Ook worden er chauffeursfuncties wegbezuinigd en moet er een kazerne in Zuidoost sluiten.

Brandweercommandant Caroline van de Wiel laat weten dat het afschaffen van laddervoertuigen niet aan de orde is. "Deze optie is wel onderzocht, maar gebleken is dat het niet wenselijk is." Wel is het voorstel de twee kazernes in Zuidoost samen te voegen en de zevende man af te schaffen. Dit zal zonder gedwongen ontslagen gebeuren, aldus de commandant.

Brief