Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tropenmuseum laat zich omarmen

19 november 2011, 14.04 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.39 uur

Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft zich vandaag laten omarmen door enkele honderden mensen die daarmee protesteerden tegen de dreigende sluiting van het museum, het Tropentheater en de bijbehorende bibliotheek.

Op initiatief van oud-stadsdeelbestuurder Germaine Princen vormden de actievoerders na het middaguur hand in hand een menselijke keten om het gebouw heen.

De aanwezigen mochten daarna van de dankbare museumdirecteur Lejo Schenk gratis naar binnen. Princen schatte na afloop dat er ongeveer 600 tot 700 mensen aan haar oproep gehoor hadden gegeven. De manifestatie ging gepaard met muziek.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken wil het Tropenmuseum, onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), niet langer subsidiëren. Gisteren gloorde er weer hoop voor het museum, toen bleek dat dit onderdeel van het KIT mogelijk in de cultuurbegroting wordt opgenomen. Princen waarschuwde de aanwezigen ervoor niet te geloven dat het museum hiermee gered is. Ze riep iedereen op om door te gaan met actievoeren.