Start van hoofdcontent

Ajax

nl

OM eist 10 maanden tegen Van W.

29 december 2011, 16.53 uur · Aangepast 17 januari 2012, 13.22 uur

De rechtszaak tegen de belager van AZ-keeper Esteban is donderdagmiddag even na 15.00 uur begonnen.

Wesley van W. (19) uit Almere wordt beschuldigd van poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en het overtreden van zijn stadionverbod.

Ook staat hij terecht voor mishandeling van een persoon in februari. Dat incident vond plaats in de proefperiode van een eerdere, deels voorwaardelijk opgelegde, straf door de kinderrechter in 2009. De Officier van Justitie noemde Van W. tijdens de zitting een recidivist, omdat er een hele serie strafbare feiten over hem bekend zijn uit 2008, 2009 en 2010.

Van W. kreeg eerder een stadionverbod opgelegd vanwege het gooien met bier en het verzetten tegen de stewards. Hij omzeilde dit verbod door met de kaart van zijn broer te gaan. Deze was volgens Van W. niet op de hoogte van de straf.

De Officier van Justitie benadrukte de ernst van de mishandeling en meent dat zwaar lichamelijk letsel op het nippertje voorkomen is. De advocaat van Van W. spreekt dit tegen en zegt dat de beelden onduidelijk zijn. Zo was de beweging van Van W. volgens de raadsman geen schop, maar een sprong. Ook maakte hij duidelijk dat de geestelijke problemen van Wesley komen, doordat hij bijna stikte op een ijsje toen hij 2 jaar oud was.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de reclassering de kans op herhaling van gewelddadig gedrag bij Van W. zeer hoog  achtte. Van W. gaf zelf aan dat hij slecht tegen drank kan en dat grenzen wegvallen wanneer hij drinkt. Ook zegt hij te drinken totdat hij dronken is, omdat hij slecht 'nee' zou kunnen zeggen.

De strafeis van het OM is 10 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk. De advocaat van Van W. ziet liever dat zijn client een werkstraf en een voorwaardelijke straf krijgt.

Wesley van W. zei veel spijt te hebben en zijn excuses te willen maken aan Esteban en zijn ouders. Ook wil hij hulp zoeken voor zijn drankprobleem.

De uitspraak wordt om 17.15 uur verwacht.