Start van hoofdcontent

Stad

nl

Belager AZ-doelman had stadionverbod

22 december 2011, 14.23 uur · Aangepast 17 januari 2012, 13.17 uur

De supporter van Ajax die woensdag AZ-doelman Alvaro Esteban belaagde had helemaal niet in het stadion mogen zitten.

De 19-jarige man had al een stadionverbod. Dat zei financieel directeur Jeroen Slop donderdag op Radio 1. De man was aan een kaartje gekomen via een houder van een clubkaart. Voor de bekerwedstrijd gold het publieksvriendelijke systeem dat iemand met een clubkaart de mogelijkheid heeft vier toegangsbewijzen te kopen. 'Het is voor ons niet te controleren dat iemand dat kaartje illegaal doorgeeft aan iemand met een stadionverbod', zei Slop.

De man kon vervolgens het stadion binnenkomen dankzij de minder strenge toegangscontrole aan de noordzijde van de Arena. Slop: 'Daar heeft de controle een rustiger karakter en wordt steekproefsgewijs naar de identiteit gevraagd.'

Volgens de financieel directeur geeft dit incident de noodzaak aan van een meldingsplicht. 'Zolang wij geen voetbalwet hebben waarbij mensen met een stadionverbod zich verplicht bij de politie moeten melden op wedstrijddagen, blijven deze risico's bestaan. Dan kan iemand voor de poort door de mazen van het net glippen', aldus Slop, die verder zei dat hij erop hoopt dat het gestaakte duel op een later tijdstip kan worden uitgespeeld.

Het gerucht dat de man een stadionverbod had deed donderdag al geruime tijd de ronde. Aanvankelijk werd het bericht door Ajax ontkend.

Wat voor gevolgen het feit dat iemand met een stadionverbod de Arena in kon komen heeft voor Ajax is nog niet bekend.