Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Noodkreet PvdD: 'Vergas ganzen niet'

29 mei 2012, 15.15 uur · Aangepast 30 mei 2012, 16.58 uur

De Partij voor de Dieren in Noord Holland is een handtekeningenactie begonnen om te voorkomen dat ganzen rond Schiphol mogen worden vergast.

De partij heeft een brief online gezet, gericht aan gedeputeerde Jaap Bond. Deze moet binnenkort besluiten of de provincie ganzen mag vergassen in een poging botsingen tussen vliegtuigen en de vogels te voorkomen.

De PvdD laat weten de veiligheid van reizigers hoog in het vaandel te hebben, maar geeft aan dat het vergassen van ganzen wat hen betreft geen oplossing is. 'Bij vliegveiligheid gaat het er niet om hoeveel ganzen er zijn, maar hoe vaak ganzen over de start- en landingsbanen vliegen,' stelt de partij. 'Om botsingen te voorkomen zijn veel gerichter maatregelen nodig dan het domweg doden van dieren. Laat de ganzen die niet naar Schiphol vliegen vooral met rust. Als u juist deze dieren laat vergassen dan trekt u een ecologisch vacuüm dat wordt opgevuld door andere ganzen, die misschien wel naar Schiphol vliegen. Zo wordt het vliegverkeer door het vergassen van ganzen juist onveiliger.'

De ganzen kunnen volgens de partij beter worden geweerd door de hoeveelheid voedsel voor de beesten rond de luchthaven terug te dringen. Bovendien veroorzaakt het vergassen van ganzen volgens de PvdD voor 'buitensporig veel dierenleed.'

In de zomer van 2010 moest een toestel van Royal Air Maroc een noodlanding maken op Schiphol nadat het vliegtuig bij de start een vogel in de motor had gekregen. Staatssecretaris Joop Atsma (Luchtvaart) wil, onder meer hierom, de mogelijkheid hebben om ganzen rond Schiphol te vergassen.