Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen geld terug voor boze Urbanathlonners

18 september 2012, 14.32 uur · Aangepast 18 september 2012, 16.43 uur

Deelnemers aan de Urbanathlon van afgelopen zondag krijgen hun startgeld niet terug.

Dit heeft organisator Jan Peter Jansen dinsdag laten weten aan AT5. Een groep boze deelnemers startte gisteren een petitie om hun startgeld, variërend van 42 tot 54 euro, terug te krijgen. Het parcours van de Urbanathlon werd namelijk op het laatste moment drastisch ingekort, met de nodige chaos tot gevolg.

Maar volgens Jansen heeft de organisatie de deelnemers een redelijk alternatief geboden. 'Daarnaast stond in de algemene voorwaarden niet welk parcours er precies gelopen zou worden.' Jansen zegt dat hij zich het lot van de lopers wel aantrekt, maar dat er een overmacht situatie is ontstaan. In een uitgebreid bericht op de website van de Urbanathlon legt Jansen uit wat er precies is gebeurd en biedt de organisatie zijn excuses aan.

Lopers die zondag door de parcourswijziging hebben afgezien van deelname kunnen overigens wel rekenen op compensatie.  'Als ze hun rugnummer terugsturen zal er een in de ogen van de organisatie passende compensatie worden gegeven'. Wat deze compensatie precies inhoudt is nog niet bekend.

De Urbanathlon, een combinatie tussen een hardloopwedstrijd en een stormbaan, moest op het laatste moment flink worden ingekort. In plaats van ruim veertien kilometer dwars door Amsterdam werd het parcours ingekort tot een paar kilometer. Volgens de politie was de maatregel nodig omdat langs een deel van de route dranghekken ontbraken en er te weinig vrijwilligers waren ingezet. Jansen geeft aan zich niet in deze kritiek te herkennen.