Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan blundert met vergelijking kosten Koninginnedag

1 maart 2013, 11.05 uur · Aangepast 19 april 2013, 15.34 uur

Die zeven miljoen euro voor het inhuldigingsfeest valt reuze mee, helemaal als je kijkt naar de kosten van grote koninklijke feesten in het buitenland.

Zo beweerde burgemeester Van der Laan althans donderdag in een interview met Het Parool. Zo kostte het koninklijk huwelijk in Zweden onlangs 20 tot 25 miljoen en het zestigjarig jubileum van Queen Elisabeth zelfs 1.36 miljard. 'Dan is zeven miljoen een reëel bedrag', aldus Van der Laan donderdag.

En, ja, daar zou je hem gelijk in kunnen geven. Ware het niet dat de bedragen die de burgemeester noemde niet helemaal kloppen. Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam hield de bedragen nog eens tegen de lamp en ontdekte dat Van der Laan wat bescheiden rekenfoutjes heeft gemaakt.

Zo kostte het huwelijk in Zweden geen 20 tot 25 miljoen euro, maar 20 tot 25 miljoen Kronen. 'En aangezien een kroon ongeveer 12 eurocent waard is, waren de Zweden maar 2,4 tot 3 miljoen euro kwijt voor het feest. Daarbij werd de helft ook nog eens betaald door de koninklijke familie'.

Ook de kosten voor het feest in Groot-Brittannië zijn uit de lucht gegrepen, stelt Evans-Knaup. 'De bijna 1.4 miljard die Van der Laan noemde is de totale impact op de Britse economie. Heel het land kreeg die dag namelijk een dag vrij. Het feest zelf kostte maar tien miljoen euro'.

De burgemeester gaf zijn beroerde rekenwerk donderdagavond ruiterlijk toe in de commissie Algemene Zaken. 'Het is nooit leuk om foutjes te maken, maar ik schoot hier wel een beetje van in de lach, omdat het toch een zeker Monthy Python-element heeft als je vergeet in een vergelijking Kronen naar euro's om te rekenen. Je kan er wel heel hard om lachen, maar je staat wel een beetje voor aap'.