Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Politiek wil opheldering over mosliminternaten

9 april 2013, 19.13 uur · Aangepast 11 april 2013, 19.15 uur

De politiek wil opheldering van wethouders Andrée van Es van Integratie en Pieter Hilhorst van Onderwijs over de Turkse mosliminternaten in de stad.

Afgelopen vrijdag onthulde Nieuwsuur dat het Turkse Statenlid Köksal Gör vier internaten in de stad beheert. Kinderen worden daar na schooltijd opgevangen, krijgen huiswerkbegeleiding en eten en slapen er zelfs. Maar ze krijgen er ook les in de leer van Gülen, een omstreden Islamitische Imam. De politiek wil nu weten wat er precies op de internaten gebeurt.

Raadslid van D66 Gerolf Bouwmeester vraagt zich af of de locaties van de internaten wel voldoen aan de eisen van brandveiligheid en de hyiëne. Ook wil hij weten hoe het zit met de pedagogische achtergrond van de medewerkers want hij vindt dat 'kinderen gewoon recht hebben op goede zorg en veiligheid.'

Maarten Poorter, raadslid van de PvdA, vraagt naar het materiaal die de kinderen onder hun ogen krijgen in de internaten. 'Ik vind het wel echt belangrijk dat kinderen met een open vizier naar de samenleving kijken.'

Het Turkse Statenlid Köksal Gör heeft zijn Provinciale Statenlidmaatschap voor de VVD inmiddels opgezegd. Volgens hem staat de ontstane onrust zijn functioneren in de weg.