Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Vonnis grensrechterzaak zal nooit goed vallen'

1 juni 2013, 12.55 uur · Aangepast 3 juni 2013, 12.51 uur

Hoe hoog het vonnis in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen ook zal uitvallen, de Nederlandse bevolking zal het 'een belachelijke uitspraak' vinden.

Die stelling poneerde Sander Janssen, advocaat van verdachte Yassine D. zaterdag voor de rechtbank in Lelystad. In zijn pleidoor zegt de advocaat bang te zijn Nederlanders zullen denken dat 'het Marokkaanse tuig' er weer met te lichte straffen vanaf komt. 

Janssen betoogde dat er 'een ongekend heftige dynamiek' rond de zaak is ontstaan, mede door 'wraakzuchtige berichtgeving' in de media. De gebeurtenissen op het veld van voetbalclub Buitenboys op 2 december zijn steevast neergezet alsof Nieuwenhuizen zonder pardon is doodgeschopt.

Dat is niet het geval, meent Janssen. Hij reconstrueerde het incident aan de hand van een reeks foto's, gemaakt door omstanders. Volgens Janssen heeft Nieuwenhuizen in beide fases 'een actieve rol' gespeeld en niet alleen maar op de grond gelegen. Janssen toonde ook een foto waarop is te zien dat Nieuwenhuizen direct na de schermutseling weer rechtop staat, zonder enige zichtbare verwonding.

Het Openbaar Ministerie eiste gisteren 6 jaar cel tegen de enige meerderjarige verdachte in de zaak. Tegen vijf minderjarige verdachten luidde de strafeis 2 jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De aanklacht luidt doodslag.