Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zeer pijnlijke dood voor ganzen rond Schiphol'

3 juni 2013, 13.24 uur · Aangepast 4 juni 2013, 00.19 uur

De ongewenste ganzen rond Schiphol gaan een zeer pijnlijke dood tegemoet die de overheid had kunnen voorkomen.

Dat vindt de Partij voor de Dieren. Het gas dat gebruikt zal worden om vijf- tot tienduizend ganzen rond Shiphol te verstikken, zou zeer pijnlijk zijn. 'Het vergassen van ganzen met het verdelgingsmiddel CO2 veroorzaakt bovendien buitensporig veel dierenleed. CO2 is een bijtend gas dat leidt tot een pijnlijke dood', zegt Marianna Thieme.

'De vogels zijn in deze periode in de rui en kunnen daardoor niet wegvliegen. De jonge ganzen kunnen nog niet vliegen en zijn daarmee ook een makkelijke prooi om de gascontainer in te jagen, met alle stress van dien', schrijft de partij.

En het is de schuld van de overheid dat er zo veel ganzen rond Schiphol te vinden zijn. 'Ganzen worden aangetrokken tot de omgeving van de luchthaven door de omliggende gras- en akkerlanden. Tot de start- en landingsbanen aan toe teelt men gewassen die aantrekkelijk zijn voor ganzen.' Het land is eigendom is van de overheid en Schiphol en de partij wil van de staatssecretaris dat de het gebied minder aantrekkelijk wordt voor de vogels.