Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeel Oost verft paaltjes Veemkade wit

8 juni 2013, 15.19 uur · Aangepast 10 juni 2013, 10.35 uur

Stadsdeel Oost gaat de paaltjes op de Veemkade dit weekend wit verven.

Dit wordt gedaan na een kritisch rapport nadat vier weken geleden een echtpaar op een snorfiets in botsing kwam met één van de paaltjes die op de kade staat. Veerle van der Nagel overleed hierdoor aan haar verwondingen.

Enkele dagen na het ongeval nam het stadsdeel al maatregelen door stickers op de paaltjes te plakken en noodverlichting neer te zetten. In afwachtingen van een definitieve oplossing, verft het stadsdeel de paaltjes nu dus wit. Niet erg verstandig oordeelt een expert tegenover het Parool: 'Witte paaltjes zie je overdag heel slecht.'

Berry den Brinker, werkzaam aan de VU en vorig jaar internationaal bekroond voor zijn onderzoek naar obstakels op fietspaden, hield een week geleden een officieuze schouw op de Veemkade. Volgens hem zijn deze paaltjes een regelrecht gevaar voor iedereen die er langs komt.

Hij begrijpt niet dat het stadsdeel nog geen stappen heeft ondernomen: 'Waarom staan ze er nog? Ik zou zeggen, haal die ondingen weg in afwachting van een goede oplossing. Dat gaat toch niet in tegen het protocol? De gemeente houdt willens en wetens een gevaarlijke situatie in stand.'

Afgelopen woensdag verscheen het rapport na schouwen op 22 en 28 mei al bij de betrokkenen. Toch lijkt het stadsdeel geen haast te maken met maatregelen. 'Dat rapport moet dit weekend eerst eens rustig bestudeerd worden. Maandag staat er een vergadering gepland,' aldus een woordvoerder tegenover het Parool. 'Wij volgen het protocol en we kunnen nog niet inhoudelijk reageren. Daar wil ik het bij houden.' Enkele uren later liet het stadsdeel opmerkelijk genoeg weten dat de paaltjes wit geverfd zullen worden om ze beter zichtbaar te maken.