Start van hoofdcontent

Stad

nl

20 jaar geëist voor doden echtpaar

3 juli 2013, 16.09 uur · Aangepast 7 juli 2013, 16.45 uur

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel geëist tegen de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K., wegens het doden van Henk Opentij en Mary Run.

De twee mannen wilden in november 1997 in de woning van Opentij inbreken nadat ze de sleutels hadden gevonden. Toen het paar thuis bleek te zijn, zijn ze met extreem geweld om het leven gebracht. 

Officier van justitie Justin Louman zei uitvoerig te hebben overlegd over de juiste straf voor de verdachten. Voor (dubbele) moord vindt hij het bewijs niet geleverd. R. en K. hadden niet het voornemen de slachtoffers te doden.

Louman vindt zogeheten gekwalificeerde doodslag wel bewezen: (dubbele) doodslag, in combinatie met een ander misdrijf, in dit geval inbraak. De maximale tijdelijke straf is tegenwoordig, na een wetswijziging, 30 jaar, maar ten tijde van het plegen van de feiten in deze zaak 20 jaar.

De onbegrijpelijkheid van de gebeurtenissen wordt ook Louman benadrukt. Melvin R. en Miquel K. waren en zijn ogenschijnlijk normale mannen. Na de geweldsorgie in de flat van Opentij in Amsterdam-Noord spraken zij af nooit meer een woord over het horrorverhaal te zeggen.

Cold case

De zaak dient vandaag 16 jaar na de uiterst gewelddadige moord op het Amsterdamse paar. Opentij en Run werden in november 1997 gevonden in de woning van Opentij in Noord. De zaak bleef lang onopgelost.

Een coldcaseteam van de politie pakte het onderzoek in 2009 weer op. In de loop daarvan werden twee verdachten opgepakt, maar beiden bleken niets met de dubbele moord te maken te hebben. R. en K. werden vorig jaar gearresteerd en bekenden niet veel later