Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Blackberry Martha niet te kraken'

11 juli 2013, 12.36 uur · Aangepast 12 juli 2013, 23.40 uur

Het Openbaar Ministerie is er tot op heden niet in geslaagd een zwaar beveiligde Blackberry van Gwenette Martha te kraken.

Naast het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), krijgen zelfs Amerikaanse experts geen toegang tot de mobiele telefoon. Dat bleek vanmorgen tijdens een derde pro-formazitting in de rechtszaak rond Gwenette Martha. Justitie gaat ervan uit dat er gegevens op de telefoon staan die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek.

Toen de rechter vandaag aan Martha vroeg of hij eventueel wil meewerken aan het kraken van zijn Blackberry, zei Martha dat hij dat best wil doen, als hij zich tenminste nog de code kan herinneren. 

Martha werd eind oktober vorig jaar samen met drie andere verdachten op de Dam opgepakt. Het viertal had meerdere wapens op zak en zou op het punt hebben gestaan een moordaanslag te plegen op Benaouf A. Justitie denkt dat, omdat Martha een briefje bij zich droeg met daarop het kentekennummer van Benaouf's auto. 

Deze Benaouf A. was twee maanden later ook het doelwit van de gewelddadige schietpartij in de Staatsliedenbuurt, maar wist te ontkomen. Twee anderen kwamen om.

Justitie ziet een duidelijke link met de Staatsliedenbuurt en wil deze zaak pas inhoudelijk gaan behandelen als het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt helemaal is afgerond. Dat kan dus nog maanden gaan duren.

Benaouf A. wordt op zijn beurt verdacht van de moord op Najib Bouhbouh. Hij werd oktober vorig jaar geliquideerd in een hotel in Antwerpen. Bouhbouh was een goede vriend van Martha en om die reden denkt justitie dat Martha wraak op hem wilde nemen.

Gwenette Martha draait de lezing van justitie om en zegt dat hij een kogelvrij vest droeg en het kenteken van Benaouf A. bij zich had, omdat hij bang was zelf geliquideerd te worden door A. 

De advocaten van de verdachten stellen dat het Openbaar Ministerie tijd aan het rekken is door het onderzoek naar de Staatsliedenbuurt af te wachten. Volgens de advocaten hoopt justitie dat belastende feiten uit het Staatsliedenbuurt-onderzoek in deze zaak gebruikt kunnen worden.