Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voorarrest Gwenette M. opgeschort

11 juli 2013, 19.52 uur · Aangepast 12 juli 2013, 17.05 uur

Het voorarrest van de crimineel Gwenette M. (39) is met ingang van vrijdag door de rechtbank voor onbepaalde tijd opgeschort. Justitie verdenkt M. ervan dat hij vorig jaar oktober een liquidatie voorbereidde.

Het is de vraag of M. ook daadwerkelijk op vrije voeten komt. Tijdens zijn arrestatie in oktober was M. voorwaardelijk vrij in een oudere zaak, zegt zijn raadsman Marnix van der Werf. Het kan zijn dat het Openbaar Ministerie besluit M. in die zaak alsnog vast te laten zitten.

M. werd vorig jaar oktober met drie anderen op de Dam opgepakt. Het viertal had twee wapens en een pruik bij zich, M. droeg een kogelvrij vest. De rechtbank schorste het voorarrest van de drie medeverdachten eveneens. Zij komen naar verwachting wel op vrije voeten.

De verdenkingen tegen M. en de zijnen vindt de rechtbank op zichzelf nog ernstig genoeg. Maar het is onzeker wanneer de strafzaak tegen de vier inhoudelijk behandeld kan worden. Omdat wel vaststaat dat dit niet eerder dan volgend jaar zal zijn, zagen de rechters aanleiding het voorarrest te onderbreken.

De zaak tegen Gwenette M. c.s. staat volgens justitie in nauw verband met ander grof geweld in de onderwereld, waaronder de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee doden vielen.